About Me

Tahukah anda bahawa sewaktu Zaman Penjajah di Nusantara, Kumpulan-kumpulan Lanun kebanyakanya adalah terddiri dari pejuang-pejuang? Kebanyakan mereka adalah terdiri dari mereka yang menjadi buruan penjajah. Mereka merompak kapal dagang penjajah untuk membiayai kempen perang menentang penjajah dan merampas senjata mereka untuk tujuan sama. Apabila Indonesia dan Tanah Melayu Merdeka, kumpulan lanun-lanun sudah tiada lagi di Selat Melaka.

Wednesday, January 26, 2011

UMNO KHIANAT SELAMAYA 3. (ERA MAHATHIR MOHAMED)

Dalam Era Mahathir adalah bermulanya pengkhianatan UMNO yang besar. Mungkin kerana pemerintahan Mahathir terlalu lama berbanding PM yang lain, itu tidak dapat di pastikan tetapi di dalam era inilah banyak pengkhianatan yang telah dilakukan.Pengkhianatan yang berbagai bentuk dan paling banyak sekali pengkhianatan yang melibatkan kewangan. 

Di Dalam Kongres Ekonomi Melayu yang Pertama, Bank Bumiputra telah ditubuhkan dibawah seliaan dan pengawasan Pejabat Perdana Menteri sepenuhnya. Bank ini sebenarnya untuk menjadi sandaran kepada orang melayu untuk memajukan ekonomi mereka.Pada tahun 1983,terjadilah satu skandal besar yang menyebabkan BMF anak syarikat Bank Bumiputra telah kerugian sebanyak USD 1 Billion (RM 2.5 Billion) dalam urusannya dengan Carrian Group. Dalam skandal di Hong Kong ini juga seorang auditor Bank Bumiputra, Jalil Ibrahim telah dibunuh. Laporan audit 1997 Bank Bumiputra telah rugi lagi RM 1.3 Billion. Dalam laporan audit juga, telah dapat jelas membuktikan Fleet Group, sebuah syarikat pelaburan UMNO telah mendapat banyak keuntungan dari Skandal-skandal Bank Bumiputra. 

Di Zaman Mahathir juga, syarikat penerbangan negara MAS telah di swastakan. MAS telah diserahkan dibawah selenggaraan kroni Daim iaitu Tajuddin Ramli. Di bawah penswastaan ini terlalu banyak masalah dihadapi oleh MAS. Ia membawa kepada beberapa kali wang rakyat dari Khazanah tekah disuntik dan akhirnya kerajaan Malaysia telah membeli balik pegangan saham Tajudin Ramli dengan harga yang tidak setimpal menggubnakan wang rakyat Malaysia. 
PERWAJA adalah satu projek anak emas Diktator Mahathir. Beliau sendiri yang memberi sokongan kuat kepada sebarang tindakan Pengarah Urusan  PERWAJA Eric Chia. Ini terbukti dengan adanya surat tulisan tangan dari Mahathir sendiri atas tindakan Eric Chia maka sebarang keputusan Lembaga Pengarah terpinggir. Terdapat banyak pembayaran dan transaksi yang meragukan telah di lakukan. Dari skandal ini negara telah kerugian sebanyak RM 10 billion.

Jikalau di kumpulkan seluruh penyelewengan dan pengkhianatan UMNO melalui kewangan ini terlalu banyak mungkin kita boleh membuat 3 atau 4 siri artikel yang melibatkan kewangan. kita tinggalkan dahulu penyelewengan kewangan.

Setiap rakyat Malaysia diajar dan wajib untuk patuh dan mendaulatkan undang-undang. Di Zaman Diktator Mahathir ini bermulanya era sistem undand-undang dan kehakiman negara di perkosa, dirogol dan diliwat oleh ahli politik pemerintah UMNO/BN. Sebermula tahun 1987, Mahathir telah memecat hakim-hakim yang tidak sebulu dengan beliau termasuklah Ketua Hakim Negara diwaktu itu iaitu Tu n Salleh Abas (yang pertama dipecat). Campurtangan kuasa politik keatas mahkamah dan penguasa undang-undang juga semakin ketara seperti didalam kes Rahim Thamby Chik, Kes Bakun dan yang paling jelas percobaan membohong rakyat di dalam kes-kes Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Setiap bangsa atau negara yang berjaya mereka akan mengagungkan bahasa kebangsaan negara mereka. Bertentangan dengan semangat Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi, UMNO telah mengujudkan sistem pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Tanpa disedari sistem PPSMI telah membuat lebih ramai anak-anak Malaysia gagal dalam subjek tersebut. Jika kita lihat negara maju seperti Perancis, Jerman, Jepun, China, dan Korea, mereka tidak menggunakan Bahasa Inggeris sebagai keutamaan. Hinggakan segala buku rujukan dan buku teks telah dialih bahasakan kepada bahasa negara mereka masing-masing.

Tanah Rizab Melayu mula pupus di Zaman Era Diktator Mahathir.Tanah rizab Melayu di kawasan yang bernilai tinggi dirampas dan menyerahkannya kepada pihak tertentu di atas nama pembangunan dengan memberi gantian tanah di tengah hutan (tempat jin bertendang).Pampasan yang diberi adalah jauh rendah dan tidak mengikut sekurang-kurangnya harga semasa. Ini akan memencilkan orang Melayu dari bandar.Catatan pengkhianatan bangsat UMNO ini di Zaman Diktator Mahathir terlalu banyak dan boleh dibuat buku bersiri seperti buku Memoir Abdullah CD yang diterbitkan sebanyak 3 siri.

No comments:

Post a Comment